CervenaModraZelenaOranzovaFialova
Zmenseni velikosti textuNavrat do puvodni velikostiZvetseni velikosti textu

Změny na webu

Jste zde: Úvod
Exkurze na „kořenovce“ Tisk E-mail

V sobotu 16. července 2022 v 10 hodin se uskutečnila na žádost spolku Ekocentrum Koniklec prohlídka kořenové čistírny v obci Stránka.

O tuto exkurzi požádala starostu obce Ing. Martina Marešová z Ekocentra Koniklec. Prohlídky jediné kořenové čistírny v regionu Kokořínska se nakonec zúčastnilo 21 osob. 

Akce začala v zasedací místnosti OÚ Stránka, kde starosta obce Štefan Dvorščík seznámil účastníky exkurze se všemi procedurami a náležitostmi, které museli ve Stránce absolvovat, aby obec získala povolení k realizaci kořenové čistírny. A že toho nebylo málo, jednalo se o geologické průzkumy celé lokality, veškeré projektové a stavební dokumentace ke kořenové čistírně a odkalovacího zařízení před čistírnou. Taktéž je starosta informoval o veškerých nutných povolení od vodoprávního úřadu okresu a kraje. 

Poté se všichni přesunuli na „kořenovku“, kde je starosta obeznámil s funkcí kořenové čistírny a jak pracuje tříkomorový septik před vlastní kořenovkou. Dále byly podány informace o počtu předepsaných odběrů během roku, a které ukazatele je nutno dodržet v souladu s povolením od Vodoprávního úřadu Mělník. Účastníci z Ekocenta Koniklec se zajímali o různé podrobnosti, např.: vliv kořenovky na životní prostředí, výhody provozu čistírny pro občany obce a další, tyto a další dotazy se snažil starosta zodpovědět.

Na závěr vyjádřili účastníci exkurze spokojenost s prohlídkou a poděkování za podrobný výklad. Taktéž chválili celkovou úpravu obce Stránka a vyjádřili uznání zastupitelstvu obce.

Při rozloučení starosta nezapomněl návštěvníkům doporučit možnost nákupu dobrého čerstvého pečiva pí Kalužové u jejich domu v samoobslužné prodejně.

 

 
< Předch.   Další >
Advertisement