CervenaModraZelenaOranzovaFialova
Zmenseni velikosti textuNavrat do puvodni velikostiZvetseni velikosti textu

Změny na webu

Jste zde: Úvod
Větrná smršť - 23.7. Tisk E-mail

Čtvrtek 23.7.2009 před 18 hodinou. Obloha se zatahuje od Mšena, ale zatím nic nenasvědčuje přírodní pohromě, kterou obec Stránka (podle slov pamětníků) nezažila.

Přihnalo se ohromné šedavo-modré mračno a s prudkými poryvy větru se změnilo v ničivou sílu, která likvidovala vše, co jí přišlo do cesty. Ze stromů se odlamovaly větve, poletovaly kusy zahradního nábytku, ze střech odlétavala krytina. Některé sloupy s místním rozhlasem se poroučely k zemi a bylo přetrháno věřejné osvětlení. Na břehu rybníka stály historicky cenné lípy jako mohutná stěna, která po 300 let odolávala povětrnostním vlivům. Bohužel prostřední dvě už nebyly v tak dobrém zdravotním stavu a v několika vteřinách po sobě se s rachotem, v prudkých poryvech větru, rozlámaly a klesly k zemi. Jedna z nich zasáhla blízký dům a auto.

Po několika minutách větrného běsnění a lijáku se vše uklidnilo a lidé začali odklízet nepořádek po bouři. Nejhorší situace byla právě cestě pod rybníkem, kde lípy zatarasily cestu, poškodily dům a auto, strhly elektrické vedení a rozhlas. Začali se scházet první dobrovolníci k řešení situace, protože polovina obce byla bez el. proudu. Pomoc hasičů a rozvodných závodů byla utopií, jelikož smršť způsobila obrovské škody v několika regionech a veškerá technika byla proto nasazena na důležitějších místech.

Starosta obce začal objíždět občany, kteří vlastní motorové pily s žádostí o pomoc při odstranění spadlých stromů, aby se mohla provizorně obnovit dodávka elektřiny a uklidit silnice.

„A nikdo pomoc neodmítl. Chtěl bych všem dobrovolníkům moc poděkovat. Pomoci přišlo přibližně třicet lidí, kteří i ve vydatném dešti až do noci pracovali. Sešlo se sedm mužů s „motorovkami“, další muži, dorostenci i ženy pomáhali odstraňovat rozřezané lípy a před setměním se podařilo natáhnout potrhané el. vedení. Zvlášní poděkování patří Vladimíru Růžičkovi z rozvodných závodů. Ve svém volném čase nám provizorně opravil elektřinu, takže jsme mohli svítit už krátce po deváté večer. Kritickou situaci se s pomocí našich občanů podařilo zažehnat a za to jim všem naleží velké poděkování !,“ ocenil pomoc občanů starosta obce.

Informace o Stránce v Mělníckém deníku s poděkováním starosty obce občanům, kteří pomáhali s úklidem

Škody na domě a autě bude řešit pojišťovna. Obec si zajistí opravy rozhlasu, veřejného osvětlení, konečný úklid pořezaného dřeva. Členové rybářského spolku si vyčistili rybník od napadaných větví. Lidé budou opravovat vzniklé škody na vlastním majetku a život se bude vracet pomalu do zajetých kolejí. Nyní však s každou přicházející bouřkou bude vyvstávat vzpomínka na 23.7.2009.

... A stále musíme žasnout nad mohutnou silou přírody.

Aktualizováno ( Pátek, 24 červenec 2009 )
 
< Předch.   Další >
Advertisement