CervenaModraZelenaOranzovaFialova
Zmenseni velikosti textuNavrat do puvodni velikostiZvetseni velikosti textu

Změny na webu

Jste zde: Úvod
„Tornádo“ těsně minulo Stránku Tisk E-mail

„Tornádo“ - pondělí 17. 8. 2009 ve 21:23

Obloha byla křižována nesčetnými blesky a přibližoval se nepopsatelný temný hluk, který byl způsoben blížící se větrnou katastrofou. Výskyt tornáda potvrdil v rozhovoru pro rádio Impuls meteorolog ČHMÚ Martin Novák. Jednalo se zřejmě o tzv. trombu, která se ale na rozdíl od pravého tornáda nedotkne země.

Tento největší nápor vichru či tornáda však naštěstí minul o 300 metrů obec Stránka, a zanechal po sobě stopy v údolí ke Mšenu, dále se přehnal přes pole a spustošil stromy kolem silnice do Vrátna a dále pak řádil v údolí u Vrátna. Podle meteorologa Jan Dvořáka: „Je to způsobeno tím, že jakmile se vítr dostane až na dno údolí, dojde vlivem tzv. komínového efektu místy dokonce ještě k jeho zesílení.“

Budovy a další majetek byl ušetřen (narozdíl od větrné smršti z 23.7.), ale polámané stromy zpřetrhaly elektrické vedení ode Mšena a poničily betonové sloupy. Dodávka elektřiny byla přerušena v celé obci na více jak dvacet hodin (obdobná situace byla i ve Mšeně a dalších obcích v zasaženém regionu).

Provizorně byl nainstalován Rozvodnými závody na jeden (spodní) ze tří transformátorů dieselový generátor elektrické energie, takže spodní část obce měla elektřinu kolem jedné hodiny odpoledne. Zbývající dva transformátory jsou na jiné trase a čekalo se opravu přívodu el. energie do Mšena, která byla dokončena ve večerních hodinách. Poté byl na funkční přípojky napojen i spodní tranformátor a generátor byl zase odvezen. Přípojka vedoucí údolím ke Mšenu nebude ještě dlouho v provozu a zatím není příliš bezpečné si tudy zkracovat cestu do Mšena či ze Mšena.

Článek na serveru Novinky.cz

Článek v Mělnickém deníku

Aktualizováno ( Pátek, 21 srpen 2009 )
 
< Předch.   Další >
Advertisement