CervenaModraZelenaOranzovaFialova
Zmenseni velikosti textuNavrat do puvodni velikostiZvetseni velikosti textu

Změny na webu

Jste zde: Úvod
Stavění májky a čarodějnice Tisk E-mail

OÚ Stránka srdečně zve všechny občany

v pátek 30. 4. 2010 od 18:00 na

1. STAVĚNÍ MÁJKY ve Stránce a pálení čarodějnic

V sobotu 24. 4. vyrazila pětice mužů do přilehlých lesů vyhledat vhodný smrk, který by byl poražen pro stavbu 1. májky ve Stránce (samozřejmě povolení bylo vyjednáno předem). Po dlouhém rozhodování byl vybrán pěkně rostlý a rovný téměř dvacetimetrový jehličnan. K transportu smrku byl využit výsuvný žebřík, který se ukázal být vhodným pomocníkem i při vztyčování májky na návsi.

V průběhu týdne mládenci očistili kmen smrku od kůry a ženy vyrobily nezbytný věnec a vrchol májky ozdobily fábory. Ve čtvrtek, před posledním dubnovým dnem, se parta mladíků postarala o výkop jámy před kulturním zařízením na návsi obce.

V páteční podvečer se sešlo na návsi početné obecenstvo a začala náročná akce - stavba májky. Díky tomu, že se sešlo a přiložilo pomocnou ruku dost mužů, proběhlo vztyčení bez větších problémů. Poté se několik dětí vydalo na průvod kolem rybníku a jejich kroky směřovaly k hřišti, kde byla připravena mohutná hromada klestí a čarodějnice.

Pro děti členky kulturní komise OÚ připravily malý ohýnek, na kterém si opekly buřtíky. Těsně před osmou hodinou byla zapálena na několika místech hranice. Během chvíle byla celá v jednom plameni. Na hřišti se sešlo na šedesát lidí, i když někteří ještě přicházeli později, když z čarodějnice nezbyl ani kůl.

Máj utekl jak voda a začátkem června byla první stránecká májka složena k zemi.

(foto a článek z roku 2009)

Aktualizováno ( Neděle, 24 duben 2011 )
 
< Předch.   Další >
Advertisement