CervenaModraZelenaOranzovaFialova
Zmenseni velikosti textuNavrat do puvodni velikostiZvetseni velikosti textu

Změny na webu

Jste zde: Úvod
Kolaudace KČOV Tisk E-mail

Odbor životního prostředí a zemědělství MěÚ Mělník jako příslušný speciální stavební úřad vyzval 9. 11. 2010 stavebníka - obec Stránku k závěrečné kontrolní prohlídce stavby Kořenové čistírny odpadních vod ve Stránce.
Závěrečné kolaudační prohlídky se zúčastnili:
- za Odbor životního prostředí a zemědělství, oddělení vodního hospodářství - Ing. Hronek P. a Bc. Legnerová J.,
- za obec Stránka - starosta obce Štefan Dvorščík,
- za odborný stavební dohled nad stavbou čistírny - Šnajdr Z. z Cítova a zhotovitel stavby - firma Dvorščík Pavel - Lobeč.

Byla provedena kontrola celé stavby, její úprava a výsadba zeleně v areálu čistírny. Potom v kanceláři OÚ ve Stránce byly doloženy ke kolaudaci všechny potřebné podklady této stavby včetně návrhu Provozního řádu Kořenové čistírny Stránka. Tento Provozní řád byl schválen Oddělením vodního hospodářství v Mělníku. Po nabytí právní moci Provozního řádu bude na Kořenové čistírně zahájen zkušební provoz, který potrvá dva roky.

Tato závěrečná kolaudační prohlídka byla zakončena konstatováním, že stavba byla dokončena bez závad a nedodělků.

Provozní řád KČOV v pdf 50 kB

Článek J. Říhy v Deníku Mělnicka:

Během několika dní začne ve Stránce fungovat první kořenová čistírna odpadních vod na Mělnicku.

Vesnice se dvěma sty dvaceti obyvateli tak bude na poli rostlinného dočišťování vody z domovních čističek držet regionální prim.

Kořenová čistírna je pro Stránku podle starosty Štefana Dvorščíka jedinou možností, jak vyřešit situaci s odpadními vodami. Na celoplošné odkanalizování totiž vesnice s nízkým rozpočtem peníze nemá.

„Chtěli jsme, aby si lidé mohli u každého domu zřídit domovní čističky, ale to by mělnický odbor životního prostředí nepovolil, pokud bychom nevybudovali odkladiště vyčištěné vody. A právě k tomu účelu bude kořenová čistírna sloužit,“ vysvětlil starosta a dodal, že domovních čističek je ve Stránce zatím dvanáct. Do budoucna se však podle Dvorščíka jejich počet zvýši.

„Individuální čistírny budou muset mít výhledově všichni,“ připomněl.

Svážení vyčištěné vody z domovních čistíren na dočištění do nádrží s bahenními rostlinami si budou Stránečtí zatím zajišťovat sami, radnice ale do budoucna plánuje nákup cisterny, kterou by vodu od majitelů nemovitostí svážela za cenu nákladů.

Kořenovou čističku tvoří dvojice nádrží o celkové výměře tisíc metrů čtverečních, kde roste osm tisíc rostlin chrastice, kosatce a rákosu. Voda projde jejich kořenovým systémem a ve třetí nádrži se vsákne.

Dvorščík uvedl, že dvouletý zkušební provoz čističky, která stála bezmála tři miliony korun, se rozeběhne hned, jak vesnice obdrží potvrzený provozní řád.

„Čistírna je už po závěrečné kontrolní prohlídce, které se zúčastnili zástupci mělnického vodoprávního úřadu, zhotovitel a stavební dozor,“ vysvětlil starosta Stránky a dodal, že první cisterna by do čistírny měla dorazit do dvou týdnů.

Ekologickou raritu si ve Stránce prohlédnou starostové okolních vesnic i veřejnost. „Na jaro, až se areál čistírny zatravní, připravíme den otevřených dveří,“ uvedl starosta ...

Jak probíhala výstavba KČOV ve Stránce?

Aktualizováno ( Pondělí, 22 listopad 2010 )
 
< Předch.   Další >
Advertisement