CervenaModraZelenaOranzovaFialova
Zmenseni velikosti textuNavrat do puvodni velikostiZvetseni velikosti textu

Změny na webu

Jste zde: Úvod
Předvánoční posezení Tisk E-mail

Již se stalo dobrým zvykem pořádat pro důchodce v naší obci

Předvánoční posezení

Letos se toto posezení uskutečnilo v sobotu 11. 12. 2010 od 14.00 hodin v místním kulturním zařízení. K dobré náladě zahrála oblíbená Přívoranka. K dobré naládě přispěla i návštěva čertů a anděla.

Na úvod, k přivítání i zamyšlení, přednesla několik vět místostarostka obce paní J. Kloudová:

Dobré odpoledne,
Tak zase po roce jsou tady Vánoce…. No Vánoce ještě ne, ale advent už rozhodně. Zítra už budeme zapalovat 3. svíčku na adventním věnci. Na úvod bych vám ráda přečetla krátkou bajku o vánocích.

A vědí to vůbec lidé?
Kdysi dávno svolala zvířata sněm. Liška se zeptala veverky: „Co pro tebe znamenají vánoce?“ Veverka odpověděla: „Pro mne vánoce znamenají krásný stromeček ozdobený spoustou svíček a cukrovím, které mám tak ráda.“ Liška se připojila se svou představou: „Pro mne samozřejmě nesmí chybět voňavá pečená husička. Bez pečínky by to opravdové vánoce nebyly.“ Do řeči se jim vložil medvěd: „Vánočka! O vánocích musím mít obrovskou sladkou vánočku!“ Slyšet se dala také straka: „ Podle mne jsou o vánocích nejdůležitější krásné a zářící šperky. O vánocích se má všechno jen třpytit.“ Pozadu nechtěl zůstat ani vůl: „Vánoce dělá vánocemi teprve šampaňské. Já bych ho vypil klidně 2 láhve!“ A osel, který to už nevydržel, se rychle zmocnil slova: „ Vole, zbláznil ses? Vždyť na vánocích je nejdůležitější Ježíšek. Copak jsi na to zapomněl?“ Vůl se zastyděl, sklopil velkou hlavu a zabučel: „A vědí to vůbec lidé?“.

V horečném tempu vánoční doby míváme sklon zapomínat na poselství vánoc. Velmi často býváme v zajetí toho, co všechno ještě musíme stihnout na poslední chvíli. Opravdová krása vánoc se nachází v jednoduchosti – v jednoduchosti pramenící z uvědomění a umění naslouchat. Hodnota prožitých vánoc by se neměla měřit počtem druhů napečeného cukroví, délkou účtenky z hypermarketu nebo výší minusové položky na vašem účtu, ale počtem přátel, se kterými se v těchto dnech setkáte, dobou, kterou strávíte se svou rodinou, počtem pohádek, které přečtete svým vnoučatům.

Budeme velice rádi, pokud dnešní setkání bude patřit na tu správnou stranu vah a pokud vám zpříjemní čekání na to nejdůležitější – na Ježíška.

Posezení 2009

Posezení 2008

Posezení 2007

Aktualizováno ( Neděle, 12 prosinec 2010 )
 
< Předch.   Další >
Advertisement