CervenaModraZelenaOranzovaFialova
Zmenseni velikosti textuNavrat do puvodni velikostiZvetseni velikosti textu

Změny na webu

Jste zde: Úvod
Výměna oken na zámku - 1. fáze Tisk E-mail

Výměna oken na zámku ve Stránce

První akcí, kterou obec provedla na odkoupeném zámku, byla v roce 2017 celková oprava střechy, výměna žlabů, arkýřů a plechování. Celkový stav střechy byl v havarijním stavu tak, že nájemníci museli mít na půdě rozestavené kýble, vaničky a hrnce, aby jim neteklo do bytů. Na tuto akci obec získala dotaci 188 tisíc z fondu Obnovy venkova.

V letošním roce byla vybudována nová elektrická přípojka kvůli oddělení odběrů od zemědělské společnosti. A začala revitalizace „panské“ zahrady.

Do konce listopadu probíhá výměna poloviny oken na budově zámku. Jedná se o 32 oken, které jsou zhotoveny ze dřeva. Při pohledu na budovu, by se zdálo, že jsou všechna okna stejná, ale opak je pravdou. Firma p. Baláčka z Dubé musela vyrobit a osadit okna s rozdílem 5 cm i více. Na tuto akci obec získala příspěvek z fondu Obnovy památek 200 tisíc.

Oprava zámku bude stát ještě hodně starostí, finančních prostředků a řešení různých problémů.

I přesto si myslím, že rozhodnutí zastupitelstva obce v roce 2016 o nákupu zámku od řádu Austiniánů a 2 hektarů okolních pozemků bylo správné. Dříve či později by to dopadlo se zámkem a zahradou tak, jako s budovou vedlejšího skladu obilí, která je ve vlastnictví řádu Augustiniánů. Tato budova zřejmě spadne za tichého přihlížení řádu Augustiniánů a přísného dohledu mělnického odboru památkové péče.

Aktualizováno ( Středa, 21 listopad 2018 )
 
< Předch.   Další >
Advertisement